Hienosahaus

Hienosahattu puutavara tehdään kuivatusta sahatavarasta vannesahalla halkaisemalla. Näin muodostuva pinta on lyhytnukkaisempaa kuin tuoreesta puutavarasta sahattu. Hienosahattu puutavara voi olla yhdeltä tai useammalta sivulta hienosahattu.

Hienosahatun laudan pinta on sopivan karheaa, jotta maalin tartunta on hyvä. Jos haluaa lautaan täysin sileän pinnan, tulee valita aitaan höylätty materiaali. Maali ei kuitenkaan pysy höylätyssä materiaalissa hyvin. Hienosahatussa laudan pinnassa voi esiintyä ns. puutikkuja, koska ilmankosteus voi nostaa laudan karvoja pystyyn. Myös ruiskulla maalatessa voi laudan pinnassa esiintyä tikkuisuutta ruiskun paineen takia. Maalin pysyvyyteen tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta.

Yleisesti markkinoilla oleva hienosahattu tavara on halkaistu vannesahalla esimerkiksi 44x100 lankusta jolloin siinä on toinen sivu hienosahattu ja toinen pyörösahattu pinta. Pyörösahatussa pinnassa on näkyvissä usein terien aiheuttama pieni kynnys ja se on karkeapintainen. Tämä soveltuu hyvin vaikka talon ulkoseinään jolloin huonompi pinta jätetään sisäänpäin.

Aitamateriaaliksi tämä ei kuitenkaan sovi koska siinä laudan molemmat puolet on oltava hyväpintaisia.

Yleisesti saatavilla oleva 22x100 lautatavara on usein toiselta sivulta pelkkahakkurilla työstetty. Tällöin siihen muodostuu ns. pyörrejälki.

vakio.jpgvakiolauta.jpg

Kruunuaita Oy:n materiaali on molemmilta sivuilta hienosahattu. Siinä 22x100 kuusilauta ajetaan vannesahan läpi niin että siitä lähtevät pienet siivut molemmilta puolin pois. Muodostunut pinta on lyhytnukkainen ja tasainen.

hieno.gifhienolauta.jpg