Puuaidan asennusohje

Aidan asennus Kruunuaidan teräksisillä avohahlomaajaloilla

(Aidan asennukseen tarvitaan yleensä kaksi henkilöä.)

 1. Asennetaan linjalanka merkkikeppien väliin n. 20 cm korkeudelle. 

 2. Teräsjalka lyödään lekalla maahan avohahlo aitalinjan suuntaan. Teräsjalka uppoaa hyvin multaan, saveen, hiekkaan, soraan ja muuhun pehmeään maahan.1_0.gif

 3. Jos teräsjalka ei uppoa hyvin, niin maassa voi olla juuria, kiviä, tai rakennusjätettä. Esteet voi poistaa rautakangella tai lapiolla. Syntynyt monttu täytetään ja tampataan tiiviksi ennen teräs jalan lyömistä.
  Jos teräsjalka ohjautuu vinoon, niin tolpan saa aina käännettyä suoraan. Tolppaa voi kääntää avohahlon suunnassa vapaasti ja toisessa suunnassa taivuttamalla teräslevyjä tarvittavaan suuntaan.
  2_0.gif

 4. Tolppa ruuvataan ensin toiseen teräslevyyn pystysuoraan aitalinjan suunnassa. Seuraavaksi tolppa säädetään pystysuoraan sivu suunnasssa, tarkistus vesivaakaa käyttäen. Kiinnitetään toisen puolen ruuvit. Korkeissa aidoissa tolpan kiinnitys voidaan varmistaa myös läpipultilla teräsjalkaan.

 5. Seuraava teräsjalka lyödään niin, että tolppien väliin jää n 2015 mm. (Vakio elementtien pituus on 2000 mm ja kiinnikkeet vievät 12 mm jos kiinnikkeet jätetään tolpan ja elementin väliin.)
  31_0.gif32_0.gif

 6. Elementti asetetaan tolppien väliin neljällä L-kiinnikkeellä (suuret kuudella). L-kiinnikkeet voi sijoittaa elementin ja tolpan väliin ja kiinnittää tolppaan siten, että elementti sijoittuu keskelle tolppaa. L-kiinnikkeiden paikat mitoitetaan elementin runkolautojen kohdalle. Elementin alle on syytä jättää noin 15-20 cm maavara.
  Ensin ruuvataan L-kiinnikkeet tolppiin ja sen jälkeen elementti nostetaan paikoilleen ja kiinnitetään vaakasuoraan.
  Vinkki: Kevyet elementit voi kiinnittää ensin vain toisesta päästä, minkä jälkeen toisen pään kiinnittäminen vaakasuoraan helpottuu. Elementin alla voidaan käyttää sopivan korkuista tukea elementin alla.
  Tarvittaessa elementtejä voi lyhentää ja muokata erikoispaikkoihin sopiviksi.

 7. Näin edetään elementti kerrallaan pitäen huolta aitalinjan suoruudesta.

 8. Mahdolliset katelaudat kiinnitetään elementtien päälle 2-3 ruuvilla.

 9. Tolppien päät sahataan tasapituisiksi 5-10 cm elementin yläreunasta ylöspäin.

 10. Tolpan hatut ruuvataan paikoilleen.

  Yleensä tarvittavia työvälineitä: kynä, mitta, linjalanka, akkuporakone + ruuvauspäitä, leka, lapio, vesivaaka, rautakanki, saha, vasara, poranterä, jakoavain.
  Kalliojalka asennetaan juotosbetonilla kallioon porattuun reikään. (Vuokraamoista saa vuokrata kiviporakoneita, mutta terät täytyy ostaa.)

  Teräsmaajalkaa ei saa lyödä talon viereen, koska talon salaojat ja eristeet voivat vaurioitua. Talon viereinen elementti kiinnitetään lähtökohtaisesti aina talon seinään kiinni L-kiinnikkeillä, jolloin siihen ei tule tolppaa.

Aidan asennus teräksisillä H-jaloilla betonivaluun

h-jalka_0_0.png4_0.gif

Korkeille ja peittäville elementeille suositellaan käytettäväksi H-valujalkaa upotettuna betonivaluun. Tällä tavalla saadaan tolpat tarvittaessa vaihdetuksi.

Korkeilla ja peittävillä elementeillä H-valujalka kannattaa vahvistaa läpipultilla.(Ei kuulu vakiotoimituksiin, pultit on hankittava erikseen tai pyydettävä toimituksen yhteydessä)

Betonivalulle kaivetaan halkaisijaltaan n. 30-40 cm ja n.80 cm syvä monttu, eli 70-100 litraa betonia.

H-valujalkojen ja tolppien etäisyys on mitattava huolellisesti, sillä betonivaluja ei helposti siirretä.

H-valujalan yläosan U-kohta kannattaa jättää vähintään 5-20 cm etäisyydelle maasta. Näin tolpat eivät ole kosketuksissa maahan ja kestävät pitempään.

H-valujalka asennetaan porteissa avohahlo julkisivua päin, näin laipat ottavat portin lehtien aiheuttaman vedon paremmin vastaan.

Aidassa H-valujalka asennetaan avohahlo aidan suuntaisesti, näin laipat ottavat paremmin tuulikuorman vastaan. 

H-valujalkaa ei saa asentaa talon viereen, koska talon salaojat ja eristeet voivat vaurioitua. Talon viereinen elementti kiinnitetään lähtökohtaisesti aina talon seinään kiinni L-kiinnikkeillä, jolloin siihen ei tule tolppaa.

Porttien asennus

Ainakin ajoportit suositellaan asennettavaksi tukevilla H-jaloilla betonivaluun.

Valumontuksi kaivetaan siisti maamonttu vähintään 40 * 80 cm eli 100 litraa.

H-valujalka asennetaan porteissa avohahlo julkisivua päin.

H-valujalan yläosan U-kohta kannattaa jättää vähintään 5-20 cm etäisyydelle maasta.

Routivassa maastossa on tarpeen huolehtia myös salaojituksesta ja/tai suojata valumonttu eristeillä.