Puuaidan valmistus ja huolto

MIKSI KRUUNUAITA ?

Kiinteä hinta, pitävät aikataulut ja laadukkaat tuotteet. 

 

Yksityiset:

Panostamme vaivattomaan ja luotettavaan toimitukseen, laadukkaisiin suunnittelemiimme tuotteisiin ja erinomaiseen palveluun.

Sivuiltamme löytyy hintalaskuri, jolla voi näppärästi vertailla uusien aitojen ja porttien hintoja.

Laske aitasi hinta!

www.kruunuaita.fi/hintalaskuri

 

Taloyhtiöt:

Toimitamme aidat kokonaispalveluna. Puramme vanhat, asennamme uudet aidat mittojen mukaan ja siivoamme jäljet.

Aita valmistuu nopeasti ja vaivattomasti säistä riippumatta.

Pyydä tarjous tai suunnittelukäynti.

Jukka Ignatius, 044 7555 850, tuotanto@kruunuaita.fi

 

Rakennusliikkeet:

Valmistamme puuaidat ja portit arkkitehtipiirustusten mukaisesti.

Tommi Ignatius, 050 368 9797, myynti@kruunuaita.fi

 

 

Lautatavara ja tolpat

Teetämme lautatavaran erikseen Keski-Suomessa. Kaikki syrjät niin lautatavarassa kuin tolpissakin ovat hienosahattuja. Yleisesti markkinoilla olevassa ns. aitalaudassa syrjät on höylätty. Höylätyssä pinnassa maali ei pysy kuitenkaan niin hyvin kuin hienosahatussa. Lisäksi lautatavarassamme sekä tolpissa on mikroviisteet jokaisessa kulmassa, jolloin ne ovat siistimmän näköiset.

Tolppamme ovat erikoissahattu siten, etteivät ne halkea. Normaalisti massiiviset tolpat halkeavat helposti neljältä sivulta. Tolppamme on sahattu puusta siten, että puun keskuskohta on tolpan kulmassa, jolloin tolpat kestävät paremmin.

Maajalka

Käytämme aidoissamme säädettävää avohahlomallista teräsmaajalkaa. Se uppoaa maahan 75 cm ja sen kokonaispituus on 90 cm. Muuten markkinoilla on tarjolla ainoastaan ns. kuppikaulaisia maajalkoja, joita ei voi säätää. Jos asennus kuppikaulaisella maajalalla menee pieleen, on helposti koko aita vinossa.

Maajalkamme säätämismahdollisuus on tärkeä, koska silloin aita on helpompi asentaa. Maajalka saa mennä maahan maan muotojen mukaisesti, jolloin maajalka pysyy tukevammin maassa. Pinnalle jäävää osaa voidaan kääntää siten, että aita on suora. Maajalkamme mahdollistaa myös tolpan suoristamisen jälkikäteen. Esimerkiksi aura-auton tönäistyä aitaa aidan saa suoristettua helposti maajalan osia kääntämällä.

Teräsmaajalkamme ovat varustettu pohjasta vesiaukolla sekä pohjakorokkeella, minkä takia tolpan tyven ei lahoa, vaan on aina irti maasta. 

Teräsmaajalat pitävät muotonsa asennusvaiheessa sekä kestävät pidempään, sillä metalliosien ainepaksuus on n. 50 % vahvempi kuin vastaavissa tuotteissa. 

Viistetyt katelaudat ja vaakajuoksut

Käytämme aidoissamme viistettyjä katelautoja ja vaakajuoksuja, jotka teetämme Keski-Suomessa. Vesi ja roskat valuvat viistetyltä laudalta helpommin ja näin aita kestää pidempään.  Katelaudat joutuvat aidassa suurimmalle rasitukselle, joten luonnollisesti niitä joutuu uusimaan muutaman vuoden välein. Katelaudat ovat kuitenkin helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa.

Tolpanhatut

Käytössämme on Kruunuaidan suunnittelema tolpanhattu. Tolpanhattuja on kahta kokoa, 75mm x 75 mm sekä 100 mm x 100 mm. Tolpanhattuja on kehitetty entisestään. Nykyiset tolpanhatut ovat tukevampaa muovia ja niissä on ruuvisenkkaus keskellä. Tolpanhattujen alareunat ovat sentin mittaiset, mikä suojaa alla olevaa tolppaa hyvin.

Kiinnikkeet

Käytössämme olevat kiinnikkeet ovat Kruunuaidan suunnittelemia. Ne soveltuvat hyvin aitaelementtien kiinnitykseen, sillä ne ovat tukevat ja niissä on viisi kiinnitysreikää.

Maalaus

Käytämme aidoissamme vesiohenteista Tikkurilan Pinja Pro -maalia. Maali on kestävä eikä se ota pintahometta. Tämän maalin käytöstä on vuosikymmenien kokemus. Myymme aitoja joko pohjamaalattuna, jolloin aidan voi maalata itse tai kaksi kertaa maalattuna, jolloin aita tulee asennusvalmiina. Myös painekyllästettynä on mahdollista tilata.

Portit

Käytämme porteissamme säädettäviä saranoita, jotka on tehty ruostumattomasta teräksestä. Teetämme saranat erikseen juuri portteihin sopiviksi. Säädettävillä saranoilla saa aina säädettyä portin suoraksi ja toimivaksi.

 

PUUAIDAN VALMISTUS

Materiaalin valinta

Puuaidan rakentamisessa on syytä käyttää hienosahattua kuusta. Puun solujen välisissä seinämissä on huokosia, jotka läppä voi sulkea tai avata. Puun kuollessa läpät kuivuvat kiinni männyn sydänpuussa ja kuusessa kauttaaltaan. Männyn pintapuussa läpät jäävät auki, joten männyn voi kyllästää, mutta kuusen ja sydänpuun kyllästys on vaikeaa koska niissä läpät ovat kiinni. Kuusta käytetäänkin yleisesti muun muassa ulkolaudoituksessa, koska se imee vähemmän vettä. Höylättyä puuta on syytä välttää koska siihen ei tartu maali hyvin.

Maalaus

Puutavaran on hyvä olla pohjamaalattu ennen rakentamista, näin myös liitoskohdissa on suojaava maalikerros.

Pintamaalaus tapahtuu joko ruiskulla tai käsin maalaamalla. Ruiskulla maalipintaan saadaan huomattavasti paksumpi kerros. Maalimenekki ruiskulla maalattaessa on noin 1 l/3m2. Pensselillä maalattaessa n. 1 l/6-8m2. Jotta pensselillä saataisiin tarpeeksi suojaava maalikerros, olisi pintamaalauskertoja oltava vähintään kaksi.

Vesiohenteisia maaleja käytettäessä pintaan ei pääse muodostumaan harmillista pintahometta. Hyviksi koettuja aitamaaleja on mm. Tikkurilan Vinha, Teknoksen Nordica Eko sekä Tikkurilan Pinja Pro(teolliseen käyttöön). Nämä aitamaalit muodostavat vedenkestävän maalipinnan, joka kuitenkin päästää vesihöyryn ulos.

Puuaidan rakenne

Liitoksissa käytetään kuumasinkittyjä kampanauloja. Naulauskohdat on oltava n. 20 mm laudan päästä. Näin ei pääse syntymään halkeamia.

Viistetyt vaakajuoksut sekä katelauta pidentävät aidan ikää. Kosteus ei jää tällöin vaakajuoksuihin ja katelautoihin, vaan vesisade huuhtoo automaattisesti roskat ym. pois.

Tolppamateriaali

Massiivinen puutavara halkeaa helposti, esim. 100x100 tolpat. Tästä syystä olisi hyvä käyttää aidan tolpissa materiaalia, joka on tehty halkaisemalla 100x200 parrusta. Tällöin puun tyvi ei ole tolpan keskellä niin kuin 100x100-tolpissa, vaan se sijoittuu tolpan kulmaan. Näin valmistettu tolppamateriaali ei halkea.

Painekyllästetty materiaali halkeaa kuivuessaan helposti, lisäksi lisääntyvät ongelmajätemaksut ovat vähentäneet sen käyttöä. Avohahloteräsjalkoja käytettäessä tolppa jää irti maasta, jolloin se ei ime kosteutta maasta. Siitäkin syystä tolppien ei tarvitse olla painekyllästettyjä.

Väärin

perustus1.png

Oikein

perustus2.png

Perustuksen valinnassa on huomioitava aidan korkeus, käyttö sekä maaperä. Teräsmaajalkaperustus käy useimmiten puuaidoille. Lyötäessä perustusjalka maahan se menee useimmiten vinoon kivien ja puunjuurien takia. Säädettävissä oleva jalka mahdollistaa tolpan suoristamisen ilman, että tarvitsisi liikuttaa tukevasti maahan lyötyä jalkaa. Avohahlo-mallissa säätövara on keskipisteestä noin 30 mm.

Myös esimerkiksi roudasta tai tuulesta johtuvat aidan vinoutumiset voidaan suoristaa helposti myöhemmin ja näin aidan käyttöikää voidaan lisätä.

Valuperustusta on käytettävä, jos aita on umpinainen ja siihen muodostuu kova tuulikuorma. Ylhäällä perustuskuvia. Ohjeellisena arvona voidaan käyttää 180 cm korkeutta, siitä ylöspäin olisi syytä käyttää valuperustusta. Joissakin tapauksissa on mahdollista myös vahvistaa maajalkoja betonilla tai sivutuilla.

PUUAIDAN HUOLTO

Puuaidan ikää pidentäviä toimenpiteitä ovat vuosittaiset huollot, aluskasvillisuuden poisto aidan alta sekä huoltomaalaukset.

Vuosittain tehtäviä huoltoja ovat aidan pesu kevyesti sekä maalipinnan tarkistus mahdollista paikkamaalausta varten. Vuosittaisen tarkastuksen yhteydessä olisi hyvä myös tarkistaa aitalinjan suoruus sekä vaihtaa halkeilleet laudat ja rikkinäiset tolpan hatut. On hyvä myös poistaa aidan alla kasvava kasvillisuus, jottei aita keräisi ylimääräistä kosteutta.

Puuaidat olisi huoltomaalattava noin 7 vuoden välein. Kun aita on tehty elementeistä, niin ne ovat helppoja ja nopeita irrottaa tolpista, ruiskumaalata kokonaan ja kiinnittää uudelleen.

Niin kuin talokin tarvitsee huoltoa, myös aidasta on hyvä pitää huolta. Näin aidan käyttöikää voi pidentää jopa kymmenillä vuosilla. On aidan materiaali mikä tahansa, aitaa on silti hyvä huoltaa vähintään parin vuoden välein.

Painekyllästetyn aidan huolto-ohjeet löytyvät täältä:

http://www.kestopuu.fi