16.03.2023

Puuaita on pitkäikäinen sijoitus – näillä vinkeillä valitset itsellesi sopivan


 

Perinteinen tapa rajata oma tontti on puuaita. Puuaidan puoleen käännytään yleensä, kun halutaan rajata piha koiran tai lasten vuoksi. Usein aidalla halutaan myös näkösuojaa ja turvallisuuden tunnetta.

Aidan valinnassa korostuu kaksi tärkeää asiaa: käyttötarkoitus ja ympäristö. Jos pihaa halutaan ainoastaan rajata, on harvempi aita helppo ja kevyt ratkaisu. Pihapiirin ympäristö ja arkkitehtuuri määrittelevät paljolti, minkä värinen aita kannattaa valita. Mallin tulee lisäksi olla sopusoinnussa rakennusten kanssa, jotta päästään tasapainoiseen lopputulokseen.

Käyttötarkoitusta määrittelee paljolti se, kuinka paljon aidan halutaan paljastavan tai peittävän pihapiiriä. Aita rajaa pihaa myös pystysuunnassa, jolloin näkösuojaa voi lisätä nostamalla aidan korkeutta tai valita tiheämmin rakennettu aita. On kuitenkin hyvä muistaa, että järeämpi aita vaatii erityisjärjestelyjä. Yleensä yli 120 cm korkeat aidat vaativat rakennusluvan kaupungilta. Yli 160 cm korkeat aidat olisi myös hyvä perustaa betonivalulla. Alle 160 cm korkuiset aidat voidaan asentaa pääsääntöisesti maahan lyötävällä teräsmaajalalla.

Mitä pitää huomioida rakennusvaiheessa?

Myös Suomen vaihtelevat sääolosuhteet on hyvä ottaa huomioon aidanrakennuksessa. Aidan vaakajuoksut tulee olla viistetyt, jolloin lika ja vesi pääsevät valumaan aidalta pois. Aidan alla tulee olla riittävän suuri maarako, jotta maan kosteus pääsee haihtumaan vapaasti eikä aita pääse lahoamaan alhaalta päin.

Aidan päälle taas voi asentaa viistetyn katelaudan, joka suojaa aitaa kosteudelta ja lialta ylhäältä päin. Tolpat kannattaa suojata tolpanhatuin.

Valitse pihasi näköinen malli

Kruunuaita Oy valmistaa aidat aina tilauskohtaisesti. Aita voidaan valmistaa oman mallin mukaan, mutta valmiita malleja Kruunuaidalla on kymmeniä. Kruunuaidalta aitaa tilatessa voi valita, haluaako aidan avaimet käteen -periaatteella eli asennettuna ja valmiiksi maalattuna vai haluaako aidan asentaa ja maalata itse. Jos aidan haluaa asentaa itse, Kruunuaita toimittaa tarvittavat tarvikkeet ja ohjeet aidan asennukseen. Aitapaketin hinnan voi laskea näppärästi tilauslaskurilla.

Kruunuaidalla autamme aitasi rakentamisessa. Soita, niin autamme: 050 368 9797.

 

 

 

Ota yhteyttä